Istoria
familiei
Czell

Istoria berii în Romania nu
poate fi spusă fără povestea
fraților și a familiei Czell.

Familie de sași cu tradiție în comerțul cu bunuri și spirtoase, au început o acaparare aproape agresivă a berăriilor din țară, ajungând între 1893 și 1948, aibă în portofoliu fabricile de bere Ursus de la Cluj (1902), Timișoara (1929), fabrica Luther de la București (1905, ce va deveni ulterior Grivița și apoi Gambrinus) și fabrica cu același nume din Dârste, Brașov, unde se producea Berea Czell.

Clădirile din oraș care le poartă numele sunt încă aici după mai mult de un secol, iar noi ne-am propus readucem pe mesele brașovenilor berea pe care ne-au lăsat-o moștenire. Astfel, am răsfoit și găsit rețeta istorică și am recreat-o la milimetru și gram, cu meșteșug și după metoda originală, tot aici, la noi, în Transilvania.

Prima ladă de Bere Czell a ieșit pe poarta fabricii din Dârste pe 15 octombrie 1893. După o pauză de peste 70 de ani, în 2021, rețeta originală este înapoi în halbele brașovenilor. Berea Czell este omagiul nostru adus moștenirilor săsești și antreprenoriale a orașului.

Berea la Brașov

Izvoarele istorice atestă faptul că Brașovul știe bere din secolul 15 – unul dintre crâmpeiele de stil de viață aduse de sași atunci când s-au stabilit în Transilvania.

Berea secolelor XV-XVI era diferită de ceea ce găsim astăzi, în principal datorită proceselor de producție slab mecanizate și a opțiunilor limitate de depozitare.

Lipsa recipientelor sub presiune, combinată cu temperaturile la care era păstrată, o făceau mult mai slab carbonatată decât berile de astăzi.

Cazurile fericite erau butoaiele depozitate în așa numitele pivnițe reci – blocuri mari de gheață erau tăiate iarna din lacuri și râuri și aduse pentru a menține o temperatură scăzută constantă. Însă nu toate manufacturile de bere ale vremii aveau acces la gheață: berea lor trebuia baută cam la două saptămâni după brasare pentru a limita riscul de infecție.

Moștenirea
Czell
la Brașov

Lacul din Noua este săpat la indicațiile Fraților Czell, pentru a avea de unde tăia iarna blocuri de gheață pentru depozitarea berii la rece – primele astfel de “pivnițe de bere” erau amenajate într-o serie de grote (acum astupate) de pe Strada Andrei Barseanu.

Plopii de pe Calea București au fost plantați pentru a ține umbră căruțelor care transportau berea către oraș.

Palatul Czell de pe Strada Mureșenilor este, și astăzi, una dintre clădirile emblematice ale Brașovului.

Povestea noastră: Rețeta originală de la 1893

După 70 de ani, înapoi în halbele brașovenilor: Rețeta originală!

Povestea noastră a plecat de la o bucată de hârtie, un crâmpei de istorie într-o arhivă veche descoperită de un pasionat. 

Povestea renașterii

Lorand este un brașovean cu o istorie comună multor localnici. Crescut aproape de pădure, cu vacanțe la țară la curte, vie și animale, a fost de mic aproape de procesele de fermentare care fac parte din cultura și identitatea zonei – vinul și țuica făcute artizanal, în gospodărie, după tradiții și rețete transmise din generație în generație.

Cred că asta m-a condus natural către Facultatea de Horticultură, unde am descoperit fermentarea cu malț și hamei. Și acolo am rămas.

Așa am început primele experiențe de home brewing. Au urmat primele victorii, primele aproape-victorii, primele batch-uri nereușite și multe seri faine la degustări între prietenii care s-au oferit să-mi fie primii ‘cobai’.

Pe măsură ce studiam istoria berii și a proceselor de producție, citind tot ce prindeam despre hamei, malț și drojdie, am început să aflu din ce în ce mai multe despre Famila Czell. Numele îmi era cunoscut din istoria orașului, dar nu aveam idee de amploarea implicării lor în industria de bere de la finalul secolului 19. Am săpat tot mai mult și anul trecut am dat de aur: înscrisurile oficiale de la laboratorul de chimie și bacteriologie cu rețeta originală Bere Czell din 1893. Așa a început totul.”